Kantonalni sud u Livnu dao svoj doprinos edukaciji mladih o radu pravusuđa u BiH

28. aprila učenici Gimnazije Livno srdačno su dočekani u Kantonalnom sudu u Livnu. Dolazak učenika u sud upriličen je u okviru projekta Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu BiH, a cilj susreta mladih sa predstavnicima suda bio je približiti mladima rad bh. pravosuđa.

Domaćin organizovane đačke posjete bio je predsjednik suda  Begić Nedim. Kroz dobro osmišljeno izlaganje, sudija Begić đacima je pojasnio ulogu sudova u BiH, te naglasio razlike u nadležnosti između osnovnih i kantonalnih sudova.

Na primjeru hipotetskog slučaja krivičnog djela đacima je približio sudski proces te ulogu koju u njemu imaju stranke – tužioc, optuženi i odbrana, svjedoci, te djelatnici suda.  Posebno zanimljiva učenicima bila je tehnička opremljenost suda koja omogućava ispitivanje svjedoka u odsustvu te učešće zaštićenih svjedoka u sudskom procesu.

Sudija Begić sa đacima je razgovarao i o strukturi bh. pravosudnog sistema i ulozi koju druge pravosudne institucije imaju u osiguranju vladavine prava u BiH.

Za učenike Gimnazije ovo je bila prva prilika da nauče o radu suda.

“Svi ćemo barem jednom u zivotu biti u situaciji da nam je potrebno nešto na sudu. Dobro je znati kako funkcioniše, jer o tome ne učimo u školi” kazao je jedan od gimnazijalaca koji je sudjelovao u posjeti.

Osoblje škole i učenici zahvaljuju se djelatnicima suda na vremenu koje su posvetili mladima u Livnu.

 

 

 

 

Komentariši