Sudije/tužioci/pravni eksperti

Ukoliko ste sudija, tužilac ili stručni saradnik i želite da radom sa mladima doprinesete razumijevnju i poštivanju bh. pravosuđa kod građana,  ispunite obrazac Pristupnica u OJPS i pošaljite nam mailom na maida@media.ba ili faksom na broj +387 33 715 840.

Uz Vaše poznavanje pravosuđa i našom malom pomoći pri koordinaciji susreta sa učenicima vjerujemo da bh. pravosuđu možemo ponuditi pozitivan iskorak ka izgradnji  povjerenja u pravosudne institucije, a đacima širom zemlje jedinstvenu priliku da se upoznaju sa temeljima vladavine prava.

Donosimo primjere aktivnosti koje možete realizovati u obližnjoj školi:

  • Gostovanje u školi

Pripremite kratko izlaganje o temi koju možete dogovoriti sa nastavnicima ili učenicima. Do sada su sudije i tužioci sa đacima razgovarali o nasilju među vršnjacima, sigurnosti na internetu, vladavini prava, stubovima vlasti. Možete ponijeti togu, možda i brošuru o instituciji u kojoj radite. Pripremite se da sa đacima podijelite dojmove o svom poslu, izazovima s kojima se susrećete i formalnom obrazovanju koje je potrebno da bi se taj posao obavljao. Smjernice za pripremu gostujućeg predavanja potražite u vodiču koji smo pripremili za Vas: Vodic za pripremu edukativnih programa o pravosuđu osnovne i srednje skole.

  • Sudija na jedan dan

Pozovite učenika/učenicu osnovne ili srednje škole da provede dan prateći Vas u vašem svakodnevnom poslu. Učenik/ca će o svemu što je naučio napisati kratki sastav i podijeliti ga sa razredom.

  • Simulacija suđenja

Simulacija suđenja je nešto složenija aktivnost. Uspješna implementacija zahtijeva  aktivno učešće najmanje 15 učenika i najbolje se uklapa u vannastavne aktivnosti. Pomozite đacima da pripreme slučaj i održe simulirano suđenje. Pripremite ih za uloge tužilaca, odbrane, sudskih vještaka.

Koristite scenarije i pripremljene materijale (optužnice, izjave, zapisnike) za slučajeve koji su već procesuirani u simularanim suđenjima. Materijale preuzmite ovdje: Izvještaj o implemetaciji pilot faze projekta Obrazovanje javnosti o pravom sistemu u BiH.

  • Dočekajte učenike u pravosudnoj instituciji

Jedan dan u godini proglasite danom otvorenih vrata za osnovce i srednjoškolce. Pozovite obližnje škole da dođu u posjetu sudu/tužilaštvu. Osmislite posjetu – đacima objasnite pravila ponašanja, procedure ulaska, provedite ih objašnjavajući šta se radi u pojedinim sektorima/odjeljenjima.  Upriličite prijem učenika kod visokih zvaničnika institucije.

Ne zaboravite fotografisati aktivnosti i obavijestiti lokalne medije i pravosudne institucije!

Bilo da trebate pomoć u koordinaciji saradnje sa školom,  pripremi same aktivnosti, pripremi obavijesti za medije, stojimo Vam na raspolaganju! Dovoljno je samo da izrazite interes, a mi ćemo pomoći sa organizacijom! Kontaktirajte nas putem maila maida@media.ba ili telefona +387 33 715 840.

Komentariši