ZAŠTO OJPS U BiH

Pravosudni sistemi širom svijeta (SAD, Kanada, Velika Britanija, Australija) posvećeni su kontinuiranom razvoju različitih programa edukacije građana o pravosudnom sistemu (OJPS), pospješujući na taj način povjerenje, ali i poštovanje građana prema institucijama pravde.

 Iskustva pomenutih zemalja pokazuju da obrazovanje javnosti o pravosuđu (OJPS) doprinosi povećanju znanja o sudovima i sudskom sistemu, promociji povjerenja javnosti u pravosudne institucije, izgradnji podrške javnosti pravosuđu te većoj transparentnosti pravosudnih institucija.

 U Bosni i Hercegovini, unazad nekoliko godina, redovito se rade istraživanja percepcije javnosti o pravosudnom sistemu. Rezultati pokazuju da se u svijesti  bh. građana, pravosuđe u BiH veže uz pojmove kao što su korupcija, politika, neefikasnost, čak i neprofesionalizam. Ista istraživanja ukazuju na to da je korijen ovih negativnih predodžbi opšte nepoznavanje pojedinih konkretnih aspekata rada sudova, tužilaštava i drugih srodnih institucija u zemlji.

Dodatni razlozi  koji naglašavaju relevantnost programa OJPS-a u Bosni i Hercegovini su postkonfliktni, tranzicijski i reformski kontekst obilježen mnoštvom novih pravnih instituta i propisa, kao i komplicirana mreža pravosudnih i drugih relevantnih institucija, te često nejasne nadležnosti na različitim nivoima organizacije vlasti u Bosni i Hercegovini

 Uz podršku USAID JSPD projekta, profesionalna pravosudna udruženja inicirala su 2010. pilot projekat kojim bi se istražile mogućnosti razvoja i primjene OJPS programa u Bosni i Hercegovini, kako bi se premostilo nepoznavanje pravosuđa i nedostatak povjerenja u institucije pravde kod građana.

 Pilot projekat implementiran 2010/11 pokazao je da i u BiH, predstavnici pravosuđa mogu, vrlo uspješno, osmisliti i realizovati različite aktivnosti –  od organizovanja posjeta grupa građana sudovima i suđenjima, preko programa namijenjenih djeci u osnovnim i srednjim školama, pa sve do učešća sudija, tužilaca i  u javnim debatama o aktuelnim društvenim i pravnim pitanjima.

 Projekat pokrenut 2010. prerastao je u program Obrazovanje javnosti o bh. pravosuđu koji podržava Visoko sudsko i tužilačko vijeće, u kojem je do sada učestvovalo 50 sudija i tužilaca, i koji je kroz 2 godine dosegao preko 1000 učenika iz cijele zemlje. Program također pokazuje da je rad predstavnika pravosuđa sa mladima plodonosan – nakon rada sa sudijama i tužiocima, đaci pokazuju bolje razumijevanje uloge, značaja i vrijednosti pravosudnog sistema.

Radom na edukaciji mladih, bh. pravosuđe pravi pozitivan iskorak u komunikaciji sa građanima, u gradnji povjerenja i zaštiti demokratskih vrijednosti bh. društva.

Ukoliko se i Vi želite uključiti u aktivnosti programa Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu, kontaktirajte nas na maida@media.ba ili telefonom +387 33 715 840.

 U pripremi teksta korišteni dijelovi izvještaja: „Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu u BiH, pregled potreba, mogućnosti i kapaciteta“, Hrlović, Dženana, Sarajevo: Anlitika – Centar za društvena istraživanja,  2012.  Izvještaj u cjelosti dostupan na http://www.analitika.ba/publikacije/obrazovanje-javnosti-o-pravnom-sistemu-u-bih.

Vezani linkovi:

Sažetak nalaza ispitivanja javnog mijenja o pravosuđu u BiH 2012. – http://www.usaidjsdp.ba/files/project_doc/20121031/Sazetak%20nalaza%20ankete%202012.pdf

Percepcija javnosti o pravosuđu BiH 2010. – http://www.usaidjsdp.ba/files/project_doc/Percepcija%20javnosti%20o%20pravosudju%20u%20BiH.pdf

Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu u BiH, pregled potreba, mogućnosti i kapaciteta – http://www.analitika.ba/publikacije/obrazovanje-javnosti-o-pravnom-sistemu-u-bih

Komentariši