Škole/ nastavnici/ učenici

Sve zainteresovane osnovne i srednje škole u BiH mogu da se uključe u aktivnosti projekta „Obrazovanje učenika o pravnom sistemu BiH“ te postanu dijelom inicijative koja za cilj ima na zanimljiv i inovativan način učenike upoznati sa osnovama pravosudnog sistema u BiH.

Dovoljno je da ispunite obrazac Prijava za škole i pošaljete nam putem maila maida@media.ba ili faksa +387 33 715 840, a Fondacija Mediacentar i Helsinški komitet za ljudska prava BiH će Vas u najkraćem roku povezati sa sudijama i tužiocima koji će doći u Vašu školu i realizovati aktivnosti za koje ste iskazali interes.

Sudije i tužioci koji učestvuju u programu OJPS u Vašoj školi mogu realizovati slijedeće aktivnosti:

  • Gostovanje u školi

Gostovanje u školi je aktivnost koja se jednostavno realizuje i u srednjim i osnovnim školama.  Sudija/tužilac dođe na čas i razgovara sa đacima o temi koju ste prethodno dogovorili. Teme o kojima predstavnici pravosuđa mogu razgovarati sa Vašim đacima su brojne;  zašto postoje pravosudne institucije u BiH, šta je posao sudije a šta posao tužitelja, kako se zakonima u BiH tretira maloljetnička delinkvencija, sigurnost na internetu, ustavni poredak u BiH, prava djeteta, obiteljska prava, pomoć pri profesionalnoj  orjentaciji.

Ukoliko procjenite da je u okviru nekog od nastavnih predmeta ili vannastavnih aktivnosti razgovor sa sudijom/tužiocem može biti korisan za učenike i da bi se dobro uklopio u vaše nastavne metode onda je gostovanje predstavnika pravosudnih institucija u Vašoj školi prikladna aktivnosti.  Napominjemo da edukatori Mediacentra pomažu sudijama i tužiocima koji učestvuju u programu da pripreme kraća gostovanja u školama prilagođena uzrastu učenika.

  • Simulacije suđenja

Simulacija suđenja je nešto složenija aktivnost. Uspješna implementacija zahtijeva  aktivno učešće najmanje 15 učenika i najbolje se uklapa u vannastavne aktivnosti. Uz pomoć sudija i tužilaca koji posjete školu najmanje dva puta đaci pripreme simulaciju suđenja u kojoj sami učenici preuzmu uloge tužilaca, odbrane, svjedoka, sudskih vještaka. Suđenje se izvodi pred publikom; đacima iz škole.  

Učestvovanje u simuliranim suđenjima kod učenika razvija vještine kao što su prezentiranje i javni nastupi, formuliranje pitanja, kritička analiza, donošenje odluka. Dodatno, doprinosi formiranju stavova o sudovima i suđenjima kao sredstvima pravde i pravičnosti, o pravnim procesima, rješavanju konflikata.

  • Posjeta pravosudnoj instituciji

Organizovana posjeta najbližoj pravosudnoj instituciji također je jedna od aktivnosti koju je moguće realizovati. Grupu učenika u sudu ili tužilaštvu dočekat će sudija/tužilac ili stručni saradnik, provesti ih kroz instituciju objašnjavajući ulogu pojedinih odjeljenja.

  •  Sudija na jedan dan

Izaberite učenika/učenicu koji će sa sudijom provesti jedan radni dan prateći svakodnevni posao. Učenik/ca koji učestvuje u aktivnosti treba napisati kratki sastav o danu provedenom sa sudijom te ga podijelite sa razredom.

Ukoliko trebate dodatne informacije o mogućnostima saradnje sa predstavnicima pravosuđa, kontaktirajte nas putem maila maida@media.ba ili telefonom +387 33 715 840.

Komentariši