ŠTA JE OJPS

Obrazovanje javnosti o pravnom sistemu (OJPS) može se definirati kao sistemsko i kontinuirano pružanje informacija o pravnom sistemu s ciljem njegovog boljeg razumijevanja od strane građana, stjecanja povjerenja u pravosudne institucije, te boljeg snalaženja građana u često kompliciranoj mreži pravnih akata, prava i obaveza.

OJPS pruža važan doprinos gradnji podrške javnosti pravosudnom sistemu, gradnji povjerenja građana prema institucijama pravde, ali i bitno doprinosi osnaživanju civilnog društva, budući da se  zapravo radi o obrazovanju građana o tome kako vladavina prava štiti naše građanske slobode.

Gotovo bez izuzetka, programi OJSP temelje se na aktivnom, dobrovoljnom angažmanu predstavnika pravosudnih institucija u edukativnim aktivnostima koje pravni eksperi implementiraju u lokalnim zajednicama.

To mogu biti aktivnosti poput:

  • Posjete sudija/tužilaca nevladinim organizacijama u lokalnoj zajednici.  Dijalogom o sudijskim aktivnostima i problemima, o reformi sudstva, o specifičnim pitanjima kojima se te organizacije bave (nasilje u porodici, druga pitanja porodičnog prava, radnog prava, zaštite djece i sl.), predstavnici pravosuđa uspostavljaju saradnju sa civilnim društvom, te na obostranu korist razmjenjuju specifičnosti i izazove s kojima se jedni i drugi nose u obavljanju svog posla
  •  Gostujuća predavanja u školama gdje sudije i tužioci posjećuju školu u lokalnoj zajednici te sa đacima razgovaraju  o izazovima pravničke profesije, o problemima nasilja u školama, o prevenciji i posljedicama maloljetničke delikvencije ili drugim temama koje nominuju učenici ili nastavnici
  •  Organizovane posjete sudu/tužilaštvu za učenike, studente, nevladine organizacije, medije, ali i za javne dužnosnike, članove zakonodavnih tijela, izvršne vlasti i sl. Ovakvi susreti sa sudijama i sudskim osobljem snažno doprinose upoznavanju sa radom pravosudnih institucija
  •  ‘Sudija na jedan dan’Pruža mogućnost učenicima srednjih škola da jedan dan provedu sa sudijom lokalnog suda, o tome napišu kratki sastav za školske novine ili školske online platforme
  •  Simulirano suđenje (mock trial) pred sudovima niže instance pred sudijom/sudijama koji ocjenjuju učesnike – učenike srednjih škola ili studente. Učesnici se na ovaj način praktično uče o pravilima postupka i iz prve ruke se upoznaju sa ključnim pretpostavkama na kojima se temelji pravni sistem: neovisnost, nepristrasnost, profesionalizam.

Postoji još niz mogućnosti za direktan angažman pravnih eksperata u OJPS no ovdje navodimo samo one koje se bez teškoća i sa velikim uspjehom mogu realizovati u bh. kontekstu. Upravo ovakve aktivnosti provode se uz učešče sudija i tužilaca iz cijele BiH u okviru programa Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu koje implementira Mreža pravde predvođena Fondacijom Mediacentar i Helsinškim komitetom za ljudska prava BiH u podršku USAID JSDP programa.

Za shvatanje samog koncepta OJPS korisno je naglasiti i šta OJPS nije: pravno savjetovanje, zastupanje,  niti su to bilo koji oblici formalnog obrazovanja budućih pravnika.

Više detalja o tome šta je obrazovanje javnosti o pravnom sistemu, kao i uporedni pregled praksi OJPS dosutpno je u izvještaju : „Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu u BiH, pregled potreba, mogućnosti i kapaciteta“, koji je urađen 2012. uz podršku USAID JSDP. Izvještaj je u cjelosti dostupan na  http://www.analitika.ba/publikacije/obrazovanje-javnosti-o-pravnom-sistemu-u-bih.

U pripremi teksta korišteni dijelovi izvještaja: „Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu u BiH, pregled potreba, mogućnosti i kapaciteta“, Hrlović, Dženana, Sarajevo: Anlitika – Centar za društvena istraživanja,  2012.  Izvještaj u cjelosti dostupan na http://www.analitika.ba/publikacije/obrazovanje-javnosti-o-pravnom-sistemu-u-bih.

Vezani linkovi:

Obrazovanje javnosti o pravosudnom sistemu u BiH, pregled potreba, mogućnosti i kapaciteta – http://www.analitika.ba/publikacije/obrazovanje-javnosti-o-pravnom-sistemu-u-bih

Komentariši