Okrugli sto posvećen učenju o pravnom sistemu BiH u okviru školskog plana i programa

6. maja 2014. godine u Mostaru je održan prvi od tri okrugla stola posvećen učenju o pravnom sistemu BiH u okviru školskog plana i programa. Okruglom stolu prisustvovalo je 18 nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cilj okruglih stolova je posavjetovati se sa onima koju su najviše posvećeni mladima u BiH – nastavnicima i profesorima, o mogućim oblicima institucionalizacije obrazovanja mladih o pravnom sistemu i načinima unapređenja postojećih programa kako bi buduće aktivnosti bile što bolje prilagođene nastavnom planu i programu te potrebama učenika i profesora.

Ima li u nastavnim planovima prostora i potrebe za ovom vrstom edukacije, kakva podrška je potrebna nastavnicima u poučavanju mladih o vladavini prava, kako cijene direktan angažman predstavnika pravosudne zajednice u obrazovanju mladih o radu pravosuđa, koji oblik edukacije najviše zanima učenike, pitanja su o kojima se razgovaralo u Mostaru.

Učesnici okruglog stola u Mostaru slažu se da je potrebno kroz nastavni plan i program omogućiti mladima na nauče više o pravnom sistemu BiH. Prostor za to u ranijem nastavnom planu i programu bio je predmet Demokratija i ljudska prava koji je prije par godina ukinut u ovom kantonu. Nastavnici vide odjeljensku zajednicu kao najbolju platformu za održavanje nastave koja bi đacima omogućila da bolje upoznaju rad proavosuđa kroz aktivnosti kao što su posjete sudovima, gostujuća predavanja sudija i tužilaca te simulacije suđenja.

Škole koje imaju predmet Pravo kao što je Ekonomska škola, kao značajn problem ističu nedostatak adekvatne literature iz koje đaci mogu učiti o pravnom sistemu BiH. Profesori koji rade po hrvatskom nastavnom planu kažu kako sadržaj knjiga po kojima rade moraju prilagođavati bh. pravnom okviru, jer je u njima obrazložen pravni okvir Hrvaske.

U tom kontekstu naglašeno je da je i drugim školama potrebna kratka, koncizna literatura koja bi nastavnicima i đacima poslužila kao izvor informacija o bh. pravosudnom sistemu.

Profesori također ističu kako je i nastavnicima potrebna edukacija o radu pravosuđa i ulozi pojedinih pravousdnih institucija. Dodatno, učesnici okruglog stola ističu da je mogući pravac za dugoročnost incijative učenja p pravosudnom sistemu intenzivnije uključivanje Vijeća učenika u proces te uspostava saradnje između studenata prava i učenika srednjih i osnovnih škola.

Nakon Mostara, okrugli stolovi bit će održani u Banjoj Luci (3. juna) i Sarajevu

Zainteresovani za učešće mogu se prijaviti putem maila s.djurdjevic@bhhchr.org ili telefona (+387 33 200 051).

Komentariši