Učenici srednjoškolskog centra Pale pobijedili na posljednjem regionalnom takmičenju o poznavanju pravosudnog sistema BiH

Istočno Sarajevo, 26.4.2014. – Učenice Srednjoškolskog centra Pale Ana Gutalj, Nataša Lizdek i Nikolina Begović pobijedile su na petom i posljednjem po redu regionalnom takmičenju o poznavanju pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine koje je organizovala Mreža pravde uz podršku USAID-a.

Pored tima sa Pala, predstavnike na ovom takmičenju danas su imale su i srednje škole iz Istočne Ilidže, Višegrada, Trebinja, Gradiške, Visokog, Vlasenice, Kiseljaka i Sarajeva.

„Pobjednici takmičenja u Istočnom Sarajevu peti su tim koji će učestvovati u finalu takmičenja o poznavanju pravosudnog sistema BiH. Ranije su regionalna takmičenja održana u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. U regionalnim takmmičenjima ukupno je   učestvovalo preko 500 učenika i profesora srednjih škola iz cijele BiH. Mreža pravde pokrenula je ovo takmičenje kako bi mlade u BiH upoznala sa mehanizmima vladavine prava te ih podstakla da nauče više o pravosudnom sistemu koji imamo u BiH“ rekla je Maida Muminović, koordinatorica projekata Mediacentra Sarajevo.

Takmičari kažu da im bilo zanimljivo pripremati se za takmičenje jer je gotovo sve što su naučili o radu šravosuđa za njih bilo novo. Profesori koji su đacima pomagali u pripremi također smatraju da je korisno mlade ljude bolje upoznati sa našim pravosudnim sistemom, te ih naučiti kako da u njemu ostvaruju svoja prava.

“Bilo bi dobro kada bi svi srednjoškolci u BiH napustili srednju školu sa znanjem koje su učesnici ovog takmičenja stekli” kazala je Branka Malinić Čugalj, profesorica Srednjoškolskog centra Pale.

U svojstvu članova žirija, u današnjem takmičenj učestvovali su Nizama Lojo i Zinaida Husić, sutkinje okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Dragan Borovčanin, sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevo i Maja Pejić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.

Svi članovi pobjedničkog tima nagrađeni su Prestigio tabletima.

Takmičenje realizuje Mreža pravde BiH, a nosioci aktivnosti su Udruženje sudija BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Fondacija Mediacentar Sarajevo. Održavanje ovog takmičenja je omogućeno uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Prijatelj programa je Prestigio. Više informacija dostupno je na www.mrezapravde.ba/kviz .

Komentariši