Školski čas o vladavini prava u Općinskom sudu Sanski Most

25. aprila učenice gimnazije Sanski Most prisustvovale su satu o vladavini prava koji su za njih pripremili uposlenici Općinskog suda Sanski Most.

Sa učenicama su razgovarali predsjednica suda Branka Kragulj i sudije Vanja Mehadžić i Miran Marin.

Sat je bio posvećen ulozi suda u osiguranju vladavine prava. Učenice su od sudija naučile šta je osnovna zadaća sudova, ali i tužilštava, u kojim sudskim procesima građani ostvaraju koja prava te na koji način se u BiH obezbjeđuje nezavisnost pravosuđa.

Sutinja Mehadžić pojasnila je đacima na koji način funkcioniše jedan sud, te kakva je razlika između pojedinih sudskih procesa. Sudija Marin predstavio je kratko sistem pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a predsjednica Kragulj sa đacima je između ostalog razgovarala i o principu pretpostavljene nevinosti, značenju i značaju tog postulata, te ohrabrila učenice da se u potrazi za znanjem o vlavini prava slobodno obrate osoblju suda u Sanskom Mostu.

“Prolazimo pored suda svaki dan, čujemo puno toga o presudama i optužnicama na vijestima ali do sada zapravo nismo imali jasnu sliku o tome šta sudovi rade i kako sistem fukcioniše” kazala je jedna od učenica iz Sanskog Mosta.

U nadi da će saradnja između škole i suda biti nastavljena, učenice su izrazile sudu zahvalnost na upriličenom satu i prilici da iz prve ruke nauče nešto što nije obuhvaćeno školskim knjigama.

 

Komentariši