Učenici gimnazije “Meša Selimović” posjetili Općinski sud u Tuzli

Grupa učenika tuzlanske gimnazije “Meša Selimović” posjetila je u petak Općinski sud u Tuzli s namjerom da se upozna sa radom jedne od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Đake je u Sudu dočekao predsjednik Suda, gospodin Muhamed Tulumović. U toku jednočasovnog predavanja sudija Tulumović đacima je objasnio nadležnost Općinskog suda, kroz niz primjera pojasnio kakva prava građani i građanke mogu ostvariti na općinskim sudovima u BiH te pojasnio učenicima razlike između sudskih procesa.

Tuzlanske gimnazijalce posebno je zanimalo je na koji način je u BiH garantovana nezavisnost pravosuđa te kakvo je bh. pravosuđe u poređenju sa pravosudnim sistemima zemalja u regji.

U sklopu posjete Sudu, učenici su obišli i sudsku pisarnicu, ili “srce suda” kako je uposlenici tuzlasnkog Suda još nazivaju. Tu su naučili na koji način se slučajevi raspoređuju sudijama, kako se vodi arhiva sudskih spisa i na koji način se odvija komunikacija između sudova i građana.

Posjeta učenika sudu organizovana je u sklopu projekta “Obrazovanje janosti o pravosudnom sistemu BiH” koji uz podršku USAID-a implementiraju Fondacija Medaicentar Sarajevo i Helsinški komitet za ljudska prava BIH. DSC_7911 DSC_7869 DSC_7874 DSC_7878 DSC_7881 DSC_7886 DSC_7888 DSC_7889 DSC_7890 DSC_7899

 

 

 

Komentariši