Učenici Gimnazije fra Grga Martić pobjednici natjecanja o poznavanju pravosudnog sustava

Mostar, 12.4.2014. – U Gimnaziji Mostar održano je danas treće po redu takmičenje o poznavanju pravosudnog sistema BiH koje uz podršku USAID-a implementira Mreža pravde Bosne i Hercegovine. Pobijedio je tim učenika iz Gimnazije fra Grga Martić iz Mostara u sastavu: Maja Kajinić, Ivan Mustapić i Ivona Petrović, pod vodstvom profesorice Tatjane Čehajić.

 
„U takmičenju u Mostaru je učestvovalo preko 100 učenika i učenica iz Mostara, Širokog Brijega, Posušja, Čitluka, Ljubuškog i Stoca. Prije Mostara, takmičenja su održana u Tuzli i Banjoj Luci, a slijede nam takmičenja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ideja iza takmičenja jeste podstaći mlade u BiH da nauče više o mehanizmima pravde u našoj zemlji“, izjavila je Maida Muminović, koordinatorica projekata Mediacentra Sarajevo.

 
Učesnici takmičenja ističu kako su spremajući se za tamičenje nuačili puno toga novoga.
„Prijavili smo se iz znatiželje. Sve o čemu smo učili korisno je i pitanje je opće kulture, ali je posebno zanimljivo bilo naučiti i neke stručne pojmove iz oblasti prava“, kazao je Ivan Mustapić, jedan od članova pobjedničkog tima.

 
U svojstvu članova žirija, u takmičenju su učestvovali članovi Udruženja sudija Bosne i Hercegovine Elis Sultanić, predsjednik Općinskog suda u Konjicu i Ramiza Karadža, sutkinja Općinskog suda u Mostaru.

 
„Cijenimo što su mladi izvdojili svoje vrijeme da uče o pravosudnom sistemu, iako to nije dio nastavnog plana i programa. Sretna sam kada vidim na kakvim mladima ostaje svijet”, rekla je Ramiza Karadža otvarajući takmičenje.

 
Pobjednici regionalnih takmičenja nagrađani su Prestigio tabletima.

 
Kviz takmičenje realizuje Mreža pravde BiH, a nosioci aktivnosti su Udruženje sudija BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Fondacija Mediacentar Sarajevo. Održavanje ovog takmičenja je omogućeno uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Prijatelj programa je Prestigio. Više informacija dostupno je na http://www.mrezapravde.ba/kviz.

Komentariši