Upoznavanje sa budućom profesijom – gimnazijalci u Okružnom sudu Trebinje

U  Okružnom sudu u Trebinju, 12.06. 2013. godine održana je radionica za učenike gimnazije “Jovan Dučić”.

Učenici prvog i trećeg razreda, zainteresovani za pravne nauke, imali su priliku da, uz stručno vodstvo sudije Milosava Pikule,  osjete atmosferu rada u sudu. Sudija Pikula predstavio je učenicima sistem pravosuđa u Bosni i Hercegovini i objasnio im način na koji jedan sud funkcioniše. Zainteresovani učenici imali su priliku sresti se i sa predsjednikom Okružnog suda Bojanom Stevićem koji im je omogućio da vide nešto što rijetko ko ima priliku vidjeti;  torbe sa dokaznim materijalom, zaplijenjene par dana ranije u velikoj akciji.

Pored obilaska suda, sudnice i pisarnice, kao i upoznavanja sa službenicima i njihovim ulogama, sudija Pikula je za učenike pripremio i malu simulaciju suđenja. Cilj simulacije, koja je rađena na osnovu presude koju je vodio Pikula, jeste da se prikaže svakodnevni rad jednog sudije. No, istovremeno, sudija je želio podstaknuti učenike na slojevito razmišljanje i objasniti im kako i na koji način dolazi do stvaranja mišljenja, razrade podataka i informacija, tumačenja zakona i na koncu kako na osnovu svih koraka nastane jedna presuda.

Posjeta sudu bila je vrlo zanimljiva i korisna učenicima pri njihovom odabiru buduće profesije. “Jedva čekam kada ću napuniti 18 godina kako bi mogla prisustvovati suđenjima”, navela je jedna od učenica.

Učenici i uprava škola naglasili su da izuzetno cijene priliku za učenje i profesionalno usmjeravanje koja ja đacima na ovaj način pružena.

U galeriji ispod pogledajte fotografije.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentariši